Онлайн книжарница

сряда, 19 юни 2013 г.

Книга втора от „Досиетата на Дрезден”



Статията е публиувана във в. "Нов живот".

Големите майстори на фентъзи се различават от обикновените писатели по това, че успяват да вплетат достоверно елементи от митологията в своите произведения. Въпреки, че съм изучавал фолклор в университета, а съм разговарял и с професор от БАН на тази тема, Джим Бъчър винаги успява да ме изненада с нещо ново и свръхестествено интересно.
Едно от тях в „Безумна Луна”, книга втора от „Досиетата на Дрезден” бе описанието и класификацията на свръхестествени същества от митовете на различни държави. Бъчър е един от съвременните писатели на фентъзи, който е способен да превърне своя литературен коктейл в изключителен шедьовър.
Основна съставка в писателските магически отвари на Джим е хуморът:
„Демонът, уловен в кръга за призоваване, пищеше, удряше с рачешките си щипки невидимата бариера и блъскаше хитиновите си рамене в нея, опитвайки се да се освободи…
- Доволен ли си, Чонси? – попитах аз.
Демонът изпъна отвратителната си фигура и каза със съвършен оксфордски акцент:
- Напълно. Разбираш, че трябва да спазвам формалностите. – След това извади иззад една от люспите си някакви напълно нелепи очила с телени рамки и ги окачи на върха на клюновидния си нос. – Имаш въпроси ли?”
„Безумна Луна”
Подобно на великия Айзък Азимов, който измисля Трите закона на роботиката, Джим Бъчър сътворява няколко Закона на Магията. Два от тях са упоменати във втората книга от поредицата за Хари Дрезден. Няма да ги разкрия за да не лиша читателите от удоволствието да научат повече за паранормалния свят на магьосника от Чикаго.
Интересно е, че испанската дума за огън, изписана по начина, който виждате по-долу се е превърнала в култова и е запазена за феновете на Хари:
- Fuego!
И отново бих желал да ви предложа един иронично-смешен цитат от книгата:
- Всички магьосници ли – каза той – носят детски картонени корони? Или само при пълнолуние?
- А всички върколаци ли имат очила – отвърнах аз, сваляйки короната от главата си, - и ухаят силно на „Олд Спайс”? Или само при пълнолуние?
Той се ухили, вместо да се обиди.”
Бих желал да отбележа, че ако О’Хенри бе написал поне един разказ в жанр фентъзи, творбата му щеше да превъзхожда, но и да наподобява произведенията на Джим Бъчър.

Купете „Безумна Луна” тук:
http://colibri.bg/knigi/766/dzhim-bychyr-bezumna-luna

Няма коментари: