Онлайн книжарница

четвъртък, 19 декември 2013 г.

Хари Потър и философският камък - Дж. К. Роулинг


Преди много години, когато "Хари Потър" получи наградата "Хюго" бях леко възмутен и се зарекох да отбягвам тази книга. Неотдавна обаче прочетох "Вакантен пост" и реших, че в крайна сметка лейди Джоан пише добре.
"Хари Потър и философският камък" е книга, която е еднакво разбираема и за деца, и за възрастни, и може би затова е толкова популярна. Диалозите са изпълнени с хумор и доставят удоволствие на читатели на всякаква възраст:
"- В първия учебен ден в "Стоунуол" натикват главите на новите в тоалетната чиния - каза той на Хари. - Искаш ли да се качим горе и да репетираме?
- Не, благодаря - отвърна Хари. - Горката тоалетна чиния никога не е поемала такова отвратително нещо като твоята глава, та може да и се доповръща."
Все пак бих желал да предложа и малко информация за познавачи:
- Около 40 години преди написването на "Хари Потър", Пол Андерсън изобразява магическия университет „Трисмегист“ в своето произведение Операция „Хаос“
- Около 30 години преди написването на "Хари Потър", Урсула Ле Гуин сътворява школата за магьосници Роук в романа "Магьосникът от Землемория"
- Поне 10 години преди написването на "Хари Потър", Тери Пратчет рисува Невидимият университет

И все пак ако попитате някой читател на фентъзи кое е най-известното училище за магия, той почти сигурно ще ви отговори - Хогуортс. Това показва как Холивуд е готов да вложи стотици милиони в определена книга, докато за филмирането на "Магьосникът от Землемория" бяха отделени жълти стотинки, и бяха наети некадърни сценаристи и нескопосани артисти.
В тази връзка - знаете ли какво означава "Хогуортс"?
Хогуортс - от warty hog (англ.), африканска брадавичеста свиня
Лейди Роулинг умело борави с думите. Заклинанията, които използват младите магьосници са изковани като е използван елементарен, благозвучен и запомнящ се латински. По-голямата част от имената на героите (на английски) са комични и почти винаги загатват за характера на собствениците им.
Между другото книгата се различава от филма по някои дребни детайли. Но в никакъв случай не е по-малко смешна и забавна:
"- Преди да започнем да се храним, бих искал да кажа няколко думи. Ето кои са те: Глупак! Медуза! Дреболия! Щипване! Благодаря!"
Бих желал да отбележа, че поне в половината книга Хари и Хърмаяни не си говорят и се отбягват. Но мис Грейнджър е прекалено интелигентна за да не се сприятели с Хари. И също така Хърмаяни има неочаквани и много добри прозрения:
"Доста от най-големите магьосници не владеят нито грам логика."
Тази книга е едно умозрително, приятно и забавно четиво за малки и големи.

Купете Хари Потър и философският камък тук:
http://egmontbulgaria.com/knigi-3/romani-119/prikljuchensko-fentazi-131/hari-potar-168/1-hari-potar-i-filosofskijat-kamak-tvarda-koritsa-1.html

Няма коментари: