Онлайн книжарница

петък, 20 декември 2013 г.

Рецензия на Истината за случая "Хари Куебърт" от Жоел Дикер


"Хубавата книга, Маркъс, е книгата, за която съжаляваме, че е свършила."
Тези думи отправя Хари към младия писател Маркъс Голдман. Може би е прав, но лично аз с нетърпение очаквах финала на книгата за да разбера кой е виновният за смъртта на едно петнадесетгодишно момиче, на една самотна жена и на един гениален писател, който след побой е превърнат в полуидиот.
Всъщност червената нишка в книгата е любовта, силната чиста любов, която дава криле и на малката Нола и на зрелия Хари.
Авторът Жоел Дикер прави анализ на едно общество, в което успехът се измерва в пари, държавна служба, лично преуспяване. Потресаваща е съдбата на едно дете, което има психични отклонения, но вместо да я лекуват баща и и другите свещеници я подлагат на екзорсизъм, на физични мъчения, довеждащи до засилване на болестта и тя започва да се самомалтретира. Красиво и умно момиче, което търси любов и я намира, но тя е забранена според закона.
Дисекция на преуспялото западно общество прави Маркъс Голдман като доказва, че и полицаите могат да са престъпници. Че фалитът, престъплението спокойно съжителстват с парите, с традициите.
В същото време авторът ни разкрива, че приятелството е нещо силно и безценно. Всички улики доказват, че Хари е убиец, но приятелят му Маркъс го познава и му вярва. Именно с тази вяра и обич го отървава от електрическия стол.
В книгата Жоел Дикер засяга и друга тема освен творческата криза на писателя. Кое кара един творец да пише, да създава? "Две неща дават смисъл на живота - книгите и любовта."
Наистина книгата захранва духовно, а любовта дава криле. Неслучайно малката Нола обожава чайките, неслучайно Хари решава да избяга с момичето, но за да го лекува, да му даде любов и криле в живота.
Много съдби се кръстосват в Истината за случая „Хари Куебърт“ и аз откривам лични, семейни отношения, които не винаги са чисти, защото егоизмът е водещ в едно преуспяващо общество. Грях ли е любовта между непълнолетното момиче и зрелият Хари? Ако обичта те съживява, лекува, не може да бъде грях.
Цели тридесет и три години едно жестоко престъпление не е разкрито и обществото живее спокойно. Но разкриването на трупа на Нола хвърля камък в блатото - общественото. Убийците търсят престъпника и са готови да осъдят един невинен. Но винаги има хора, които са готови да защитят истината, има полицаи, които не се щадят за да открият убиеца.
Трогателна е съдбата на малката Нола, чийто баща вместо на лекар я оставя в ръцете на свещениците.
Вълнуваща е ориста и на Хари, който се оказва псевдописател, но един истински човек, готов да постъпи честно спрямо всички.

Купете Истината за случая „Хари Куебърт“ тук:
http://www.colibri.bg/knigi/848/zhoel-diker-istinata-za-sluchaq-hari-kuebyrt

Няма коментари: