Онлайн книжарница

четвъртък, 26 декември 2013 г.

Рецензия на "Демонологът" от Андрю Пайпър


Това е книга, която вълнува с вечната борба между добро и зло, между Бог и Сатаната, който явявайки се в различни образи превръща хората в ужасни престъпници.
В същото време откриваме, че бащината обич е много силна. Един баща е готов да влезе в Ада за да види своята дъщеричка.
Интересен е похватът на Андрю Пайпър да се позовава на цитати от Стария и Новия завет за да убеди читателите, че човекът е предопределен от Бог сам да се бори срещу демоните. Сам да избира как да постъпи в даден момент и дали да се превърне в дяволско изчадие, или да си остане божие творение.
Възхищение предизвиква смелостта и чистата обич на малката Тес, която избира смъртта за да предпази своя татко. Илейн О'Брайън също заслужава преклонение, защото тя - болната и умираща от рак жена се впуска да защити, да предпази от зло своя приятел, за когото не е убедена дали не е полудял от мъка по дъщеря си. Или е поставен в такава извънредна ситуация, че се държи като ненормален.
Професорът по митология Дейвид Улман чете лекции на младите студенти и ги убеждава в неща, които сам не вярва. Сам се определя като "атеист, изучаващ Библията. Експерт по демоните, който смята, че злото е чисто човешко изобретение."
Но ето, че съдбата го е определила не само да се чувства отговорен за изчезването на дъщеричката му, но и да направи снимка на човек, който е дошъл от царството на мъртвите. Улман държи тези снимки като залог срещу Сатаната, който чрез различни образи се мъчи да го уплаши, да го накара да ги предаде.
Страшни са преживяванията на този учен, който стои с краката си здраво на земята, но психиката му, чувствата му, преживяванията му са атакувани от сенките на мъртви, които се мъчат да го победят. Той обаче остава верен на своята Тес и на доброто, в което вярва и е готов да умре, но да победи в своята борба с демоните.

Купете Демонологът тук:
http://www.bard.bg/book/?id=1717

Няма коментари: