Онлайн книжарница

сряда, 29 януари 2014 г.

На лов за Снарк - Луис Карол


Един велик писател беше казал, че за деца се пише като за възрастни, само че по-трудно.
Такава е и поемата на Луис Карол, в която и децата и възрастните с много смях ще ловят Снарк, но дори и осмината джентълмени не знаят как, кога и къде да го търсят.
Какво е Снарк - мечта, проблем или стоглавото животно - живот, в който всеки трябва да се държи като ловец, като борец, който трябва да се бори за да оцелява.
Е, трудно е когато адмиралът на кораба не различава бушприт от рул, но така е и в живота, не всеки си е на мястото и прави това, което може.
Авторът събира като екипаж представители на цялото общество и виждаме как всеки от тях търси Снарк с методите на своето занятие.
"Ако Снаркът е Снарк -
дръж мечтата!"
А каква е мечтата на Звънарят, Месарят, Пекарят, Банкерът и на другите?
Всеки от тях знае как да постигне дребните си мечти, но за големи или не са достигнали, или не са способни.
Луис Карол умело вкарва като ловец на Снарк и Бобъра, защото и природата се развива и самозащитава, когато хората не се грижат за нея. А тя е добра, както е подчертана добрината на Бобъра.
Смях буди възмущението на екипажа, че има карти с паралели и меридиани, та на дребния, простия човек не са му нужни карти, които не разбира, по-точно за дребната мечта големи науки не трябват.
За тези ловци Снаркът е велика мечта, в която го виждат как яде, спи, как и на остроумия не се смее, т.е. такива каквито са самите те.
Тъжен смях струи от разказа на човека на име Ела-почеши-ме. Всъщност неговия мързел му донася беди и той тръгва да търси Снарка.
Всеки от тези ловци е толкова "смел", че изтръпва дори от писъка на птицата Джубджуб.
Децата ще се посмеят докато четат, но и ще мислят, ще разсъждават дали този "много страшен, но и много вкусен" звяр Снарк трябва да бъде заловен и дали този странен екипаж е в състояние да победи Снарка. Друго предизвикателство в книгата са карикатурните образи на героите в картините. Всяко дете може да види героите и да ги нарисува по своему.
Всъщност този смешен лов със смешни ловци е неясен, но и интересен, всеки може да измисли своя Снарк и да го преследва както може и както иска.

Купете "На лов за Снарк" тук:
http://www.colibri.bg/knigi/849/luis-karol-na-lov-za-snark

Няма коментари: