Онлайн книжарница

понеделник, 17 февруари 2014 г.

Рецензия на „Изборът” от Кийра Кас


Тъй като се опитвам да бъда в крак с всички модни течения в научната фантастика прочетох „Изборът” на Кийра Кас. Мога да определя тази книга като чиклит фантастика. Казано по-просто романът е писан от жена за жени и в него има фантастичен елемент.
В тази се разказва за любов, романтика, еротика, целувки, приятелство и сърдечни трепети. Не са пропуснати също фуркетите, фибите, роклите, тоалетите в най-различни разцветки и нюанси, прическите, будоарите и балните зали.
„Изборът” е интересна компилация между приказката за Пепеляшка, конкурс за красота с много строги правила и реалити шоу. Всичко това се случва напред в бъдещето - в измислената държава Илеа. Главната героиня е кръстена на горда страна, която е съществувала преди и се казва Америка Сингър, а най-близките я наричат Мер.
В романа има кастова система, подобно на книгата "Предани" от Вероника Рот. Най-ниската каста са Осмиците, а на върха са Единиците, тоест членовете на кралското семейство. Прави впечатление, че хората на изкуството са доста ниско в социалната стълбица, което ме накара да направя аналогия с друга измислена държава.
Бих желал да ви представя няколко редове, които демонстрират социално-сексуалните съюзи в книгата и май са актуални и за днешните времена:
"Аспен притежаваше завиден интелект и убийствен чар, но не беше прието жена да се задоми с по-нисшестоящ от нея. Мъж от по-долна каста можеше да поиска ръката и, но рядко получаваше съгласие."
Авторката е изобразила нова геополитическа система и ново разпределение на Великите сили на планетата по впечатляващ начин.
В Илеа има и бунтовници, които не са много доволни от кастовата система и недостига на храна за абсолютно всички.
Вълненията на главната героиня са предадени реалистично. Само на девствеността и, и причините за нея са посветени доста редове.
Ако трябва да перифразирам О'Хенри червената нишка в книгата се отнася за това дали Мамон ще удари кроше на Аполон.
Между другото принцът на Илеа е добър, благороден, симпатичен и великодушен:
"- Максън Шрийв е въплъщение на всичко добро. Не се съмнявам, че ще е велик крал. Позволява на проектопринцеси да носят дънки и не се вбесява, когато хората най-първоначално му лепват погрешни етикети."
Когато отгърнем книгата може да си помислим, че става въпрос за конкурс, в който един принц ще избира между трийсет и пет момичета коя да стане неговата принцеса.
Но крайният и единствен избор всъщност принадлежи на Америка. Когато реши да го направи.
Тази книга ще се хареса на всички дами с романтични пориви и невероятни мечти.

Купете „Изборът” на Кийра Кас тук:
http://egmontbulgaria.com/knigi-3/romani-119/antiutopii-278/izborat-357/1-izborat-2034.html

2 коментара:

Анонимен каза...

"написан от жена за жени"... даа, но мъжете вече водим в брой коментари с моя скромен. Сюжетът се разгъва равномерно като руло килим, достатъчно интересно за очакваме с нетърпение разстилането и на втори, вероятно и трети такъв. Наистина препоръчвам книгата на жени, но ми беше интересно как жената разбира мъжките възприятия за любовта и общо взето получих копие на моите възприятия, а именно: любовта е само една... истинска! Разбира се освен чувствена еротика има и много интересна социология. Липсва ми малко екшън и трилър елемента от "Дивергенти", но така романът придобива по-изчистен вид.

Анонимен каза...

Аз съм голяма фенка на абсолютно всяка една книга от поредицата Изборът.Последната книга Короната , купих вчера.Много се надявах това да не е краят на тази романтична и завладяваща история ,която претърпява обрат след 20 години ,когато дъщерята на Максън и Америка трябва да вземе съдбоносното решение - кой е подходящ да застане до нея завинаги.Тя самата не вярва ,че приказната история на майка й и баща й може да се повтори , но с недоверие приема Изборът .Това е и моментът ,който ми харесва най-много ,нищо не очакващата Идлин започва да се влюбва в човек , който е бил до нея още от дете .Тя не го понася ,но това силно чувство любовта ги събира. Нещо странно ,на което попаднах обаче е краят на Короната .Там пише ,че Идлин избира друг ,а не синът на Марли ,с когото са лудо влюбени.Всеки очаква , че тази книга ще бъде почти като преразказ на съвършенната любов между Максън и Америка и нищо ,че Идлин не търси любовта ,тя ще я намери ,но напротив.Дали това е краят или авторката ни е подготвила още изненади ...