Онлайн книжарница

сряда, 12 март 2014 г.

Ритматистът - Брандън Сандерсън


Брандън Сандерсън е писател, който основно и в детайли е разучавал различните видове магия. Една от най-разпространените вълшебни фигури е защитният кръг. А той, както е известно най-лесно се рисува по пода с тебешир.
Именно тебеширите и различните окръжности са послужили за основа на повествованието в невероятния роман "Ритматистът". За по-голям колорит авторът е включил в романа и неимоверните си познания по геометрия и шах. Чудесните илюстрации на Бен МакСуийни ни дават доста добра представа за ритматиката.
В тази книга всичко се случва по необичаен начин. Рисунките на извънредно талантливите хора наречени ритматисти оживяват точно, както в епизод от "Зоната на здрача". А тези картини сътворени с тебешир могат да служат за добро - примерно да движат пружините в двигателите на левитиращи влакове. Но рисунките могат да бъдат използвани и за зли цели - примерно за убийство.
Сандерсън не пише повърхностно, а ни предлага дълбоки мисли в един най-обикновен диалог:
"- Най-опасният тип човек не е онзи, който е прекарал младините си в това да разблъсква хората. Такъв човек става ленив и често е твърде доволен от живота, та да е истински опасен."
В света има война. От едната страна са злите диви тебеширчета. Хората се опитват да им противостоят и то доста успешно, като изпращат срещу тях ритматисти. А в целия свят има само осем колежа, в които се учи ритматика. "Армедиус" е един от тях. Но в колежа започват да се случват странни неща.
Алтернативният свят на Брандън Сандерсън е изграден по оригинален начин - със собствени научни закони. В този свят малка част от хората яздят скъпи механични коне, а почти всички машини се задвижват с помощта на пружини. В тази алтернативна история дори Леонардо Да Винчи е описан по различен начин:
"- Ами пружинните механизми? - попита Джоел."
- Да Винчи е бил пълен въздух. Всеки го знае. Абсолютно надценен."
Най-голямо удоволствие ми достави начинът, по който е описано разледването водено от Джоел и професор Фич. Докато тече дознанието, авторът умело ни запознава с нови герои, физиката, географията и религията на неговия алтернативен свят. През цялото това време усетих напрегнатото очакване в търсене на виновния, характерно за криминално четиво.
Ритматическите дуели също не са за изпускане. Представете си магически двубой воден с рисунки и различни видове линии. Които могат да отблъскват и зашеметяват. И да убиват.
Мелъди и типичните женски маневри са описани живо и колоритно:
"- Значи това беше великият ти план? Да направиш сцена?
- Сцените са благородна и изпитана с времето стратегия - безцеремонно отвърна тя."
Изводът, който си направих от тази книга е следният - ако сте най-добрият в нещо винаги и по всяко време ще има хора, които ще повтарят ходовете ви. Дори и да са хилави, невзрачни, посредствени имитатори и да нямат една стотна от вашия талант.

Купете Ритматистът тук:
http://www.artline-store.net/product.php?ProductID=84

Няма коментари: