Онлайн книжарница

понеделник, 24 март 2014 г.

Рецензия на "Принцесата на вълците" от Катрин Констабъл


Не само загадъчна, но и интригуваща е книгата на Катрин Констабъл. В романа авторката убеждава читателя, че родовата памет винаги е жива, че може да се прояви и в един и същи сън, че може сънят да се сбъдне. И всеки да разбере, че в природата всичко е свързано, а човекът може да бъде обичан дори и от вълците.
Едно английско момиче стига до извода:
"Ако си Волконски, тогава защитавай като вълк най скъпото си."
Една тийнейджърка сънува един и същи сън, сънува собствената си история, но тя не знае нищо за своите предци. Тя е обикновено момиче без родители, но с богата, добра и открита душа.
Софи въобще не очаква, че мечтата и да пътува в чужди страни ще се осъществи. Но още по-изненадващи са събитията и преживяванията, които и се случват. Тя е трогната от съдбата на Волконски, но се чувства уморена от собствения си праволинеен живот.
"Просто вървиш в един и същ скучен коловоз и никога нищо не рискуваш."
Тя съчувства на трагичната участ на Волконски и мечтае за живот белязан от любов и храброст.
Сякаш съдбата решава да и поднесе всичко, за което мечтае. Озовава се в чужда страна, в чужд замък, където ще открие, че вълците могат да обичат и да бъдат обичани. Момичето и нейните приятелки се оказват излъгани, срещат се с една фалшива принцеса, която е готова да лъже, да убива, само за да се добере до огърлицата от диаманти. За тази псевдопринцеса няма нищо ценно - картини, скулптури, дори живи същества. За нея най-ценни са среброто, златото, диамантите, а хората са средство за постигане на користните и цели.
Тя умее да използва хората, да ги превръща в свои слуги, да се разпорежда в един чужд дворец. Но до нея има и генерал, който също е готов на престъпления за да забогатее.
Излиза, че обикновените руски хора са носители на най-добрите човешки качества - Иван и Дмитрий обичат и хората и животните, дори и вълците. Те служат на псевдопринцесата, защото са принудени, въпреки че виждат злия и характер.
Софи е шокирана от откритието, че е пристигнала в Русия за да осъществи мечтата на фалшивата принцеса, но малката англичанка не забравя, че преди всичко е човек. Софи мисли за приятелките си, за Иван и Дмитрий, за коня, дори за вълците.
А дивите животни не само се опитват да я спасят от замръзване, но най-възрастният вълк и домъква огърлицата, извадена от блатото.
Благодарността не е само човешко качество.

Купете Принцесата на вълците тук:
http://egmontbulgaria.com/knigi-3/drugi-romani-119/prikljuchensko-fentazi-131/printsesata-na-valtsite-2111.html

Няма коментари: