Онлайн книжарница

събота, 29 март 2014 г.

Рецензия на "Стъкленият трон" от Сара Дж. Маас


Това четиво в жанр приказна фантастика е по-скоро забавно и лирично, отколкото кърваво и натуралистично в стил "Избий хиляда души с двата меча". Книгата е много подходяща за млади читатели тепърва навлизащи в магически светове.
Селена Сардотиен е най-известния асасин в Ерилея, въпреки че е само на 18 години. Асасините са професионални убийци живеещи и трениращи по подобие на нинджите в средновековна Япония. Селена е толкова добра, че може да убие всеки неподготвен човек за секунди, а такъв преминал военно обучение е способна да ликвидира за минути. Сардотиен е многопластов образ, колоритно изваян от авторката. Тя псува и плюе, но също така е неистово влюбена в четенето на книги. Биж желал да ви демонстрирам каква хитроумна ирония е използвала Сара Дж. Маас пародирайки чрез нейния приказен свят нашия съвременен:
"- Опасявам се, че четенето излезе от мода.
- Още по-добре. Ще си чета на спокойствие."
Книгата е много приятна, още повече, че сюжетната линия е една-единствена и проследява преживяванията на красивата убийца. Имената в книгата са благозвучни и красиви, видимо повлияни от творчеството на Толкин. Авторката много добре описва чувствата и разсъжденията на героинята, която незвисимо от свирепостта си и страхотните си бойни умения все пак е 18 годишна девойка. Много е забавно как въпреки предубедеността си към принц Дориан Хавилиард, Селена постепенно открива, че престолонаследникът е красив и чаровен, мил и добър човек, който предпочита да чете книги вместо да предвожда армия. А и Дориан е по-голям от нея само няколко години...
Все пак двамата герои имат и търкания. Сара Дж. Маас се е постарала диалозите и да звучат не само реално, но също така иронично и да са приятни за читателя:
"- Би трябвало да си доволна от това, че те удостоявам с присъствието си.
- Ще бъда горда, ако ме удостоиш с отсъствието си."
Сериозно впечатление ми направи едно от изпитанията за кралски асасин. Героите трябва да пият от няколко чаши. Само в една от тях няма поставена отрова. До тях чака човек с противоотрова, който ще ги спаси ако объркат, но все пак това е един ужасен тест...
Интересно е как понякога и най-големите майстори на фентъзи са обвинявани, че не предлагат нищо ново в областта на фолклора и митологията. Авторката се е постарала в това отношение и в книгата е описано напълно ново и непознато свръхестествено същество, или поне такова за което аз не бях чувал.
Паранормалното създание е повикано със зловеща и пагубна цел. А въкшебствата са напълно забранени. Това означава, че предстои сблъсък. Меч срещу магия. Дали девойката ще успее да преодолее убиец, стотици пъти по-силен и по-жесток от самата нея? Ще я подкрепят ли неочаквани помощници?
Тази книга уверено ни демонстрира как дори и най-новите автори в жанра фентъзи могат да създават своеобразни светове с изключително забавни за читателя герои и приключения.

Купете "Стъкленият трон" тук:
http://egmontbulgaria.com/knigi-3/drugi-romani-119/prikljuchensko-fentazi-131/staklenijat-tron-379/1-staklenijat-tron-2123.html

Няма коментари: