Онлайн книжарница

четвъртък, 17 април 2014 г.

Рецензия на ''Стокхолмската октава'' от Карън Енгелман


Cherchez la femme! Търсете жената. От векове съществува тази максима, защото жените винаги са играли огромна или главна роля дори в най-големите исторически събития.
Карън Енгелман виртуозно разкрива тази теза в своята книга чрез образите на мадам Врабц и Баронесата. Едната умее чрез гледане на карти и чрез своите видения да предсказва бъдещето, а другата чрез интриги и политически игри се стреми към завидно място в кралския двор.
Епохата е динамична и още повече усложнява събитията. Кралят на Франция е свален и съседните монархии търсят начин да спасят Луи 16 от смърт и да унищожат френската революция. В същото време в Стокхолм Густав 3 не иска да приеме, че брат му е готов да се докопа до короната по всякакъв начин - дори и чрез кралската смърт.
Стокхолмската октава се явява метафора и предсказание както на отделната личност, така и на общественото развитие. Баронесата е вдовицата, която не само не жали за своя съпруг, но чрез най-различни долни игри се стреми да навреди на краля, чрез подмолни козни тя успява да "раздава картите", т.е. да търси приятели, предатели, но да се докопа до властта. "Горко на тези, които не и се подчинят." За нея всичко е оръжие, дори ветрилото. Върви към кралския двор през трупове, покварява, покорява, но неотстъпно следва целта си.
Странно е откритието на тази жена - ветрилата за жените са това, което са сабите за мъжете, дори по-страшни, защото от сабя се умира в открит двубой, а от ветрилото смъртта е ненадейна, долна.
Херцог Карл е готов да ползва услугите на тази зла жена, защото обича властта повече от брат си краля. Враговете на монарха са много и търсят начин за неговото унищожаване, от които най-лесна ще бъде смъртта чрез издуханата отрова от ветрилото.
Баронесата опорочава всичко и всички около себе си - красивите ветрила стават инструменти на убийство, а невинната Йохана - убиец. Злите кроежи на властолюбката включват и младите невинни момичета, които чрез ветрилата също трябва да бъдат включени в убийството на краля. Тя е толкова убедена в своята сила и воля, че дори не подозира, че и едно бедно селско момиче може да се отврати от нея и да и се протиповопостави.
Срещу Баронесата е Стокхолмската октава - тоест преплетената човешка съдба, която за едни е определила победа, за други безславна и позорна смърт. В събитията описани в книгата участват и мъже, чиято роля сякаш е второстепенна, а волята им - направлявана от жени. Но се оказва, че решителната дума имат мъжете, защото убийството на крал Густав 3 се извършва от мъжка ръка. Докато богатите се катерят по обществената кула търсейки повече власт и богатство, в Стокхолм времената са тежки за обикновените хора - животът им е непоносимо труден, те живеят под сламени покриви, шарката и охтиката застилат улицата с трупове.
В същото време аристократи, барони, херцози правят своите балове, живеят в разкош и убиват користно и безсмислено.

Купете "Стокхолмската октава" тук:
http://www.colibri.bg/knigi/885/karyn-engelman-stokholmskata-oktava

Няма коментари: