Онлайн книжарница

четвъртък, 10 април 2014 г.

Млада кръв - Саймън Скароу


Роденият да пълзи не може да лети, но родения да лети стига висините, дори да е роден в най-големите низини. Чрез описанието на преживяванията на двамата главни герои Саймън Скароу доказва, че съдбата предопределя, но човекът определя своя възход и падение. Наполеоне Буона Парте се ражда в Корсика, в бедно семейство. Артър Уесли е роден в Ирландия, но е "погален от съдбата", защото дори когато фамилията му обеднява, живее най-малко с двама слуги.
Авторът прави страхотен паралел още при раждането на двамата герои - богатият се ражда флегматично, едва оживява, докато бедният Наполеоне сякаш бърза да поеме своя път по белия свят, да учи, да се бори, да побеждава, да се издига. Той е дребен, не много красив, принуден да живее и да се обучава всред мамини синчета, на всичко отгоре дори не е французин и през цялото време трябва да избира какъв да бъде. Обича Корсика, но е достатъчно умен да разбере, че неговата родина трудно може да е самостоятелна.
Наполеон учи във френски колеж, чел е много, но дори начинът по който говори френски е повод за подигравки от французойчетата, които са наистина заможни, имат сериозна подкрепа от богатите си родители и от техните високопоставени приятели. Бонапарт проявява изключителен характер, от малък е готов с бой да отстоява своите права, измисля си собствена стратегия дори в битките със снежни топки.
Артър Уесли е друга крайност, той чака подкрепа от семейството си, сякаш живее по инерция. Интерес и у двамата предизвиква революционната промяна, която настъпва във Франция. Народът се вдига, събаря Бастилията, превзема Тюйлери и настават промени, които дори не са мечтани.
Наполеон се готви за военна кариера, но по душа остава човек. Въпреки че два пъти участва в смазването на народните бунтове, той вижда до какъв ужас е докаран живота на обикновените французи. В сърцето му е Корсика, но се кълне под френско знаме и за него войниците са хора, които трябва да се разбират и уважават.
Артър става военен не по вътрешно убеждение, а защото принципът "Carpe diem" е водещ през целия му живот.
Корсиканецът усеща настроението на на народа в Париж и му става ясно, че "селяни, градски работници, търговци и останалите буржоа" просто не могат повече да търпят монархията, която ги държи в унизително положение. Франция екзекутира своя крал, но всички други държави се плашат от нейния заразителен пример и тръгват срещу френския народ.
Наполеон и Артър се оказват един срещу друг на военните действия. Корсиканецът се проявява като военен стратег, докато ирландецът просто върви след събитията.
Наполеон става бригаден генерал, но не по протекции, а благодарение на своите способности.
Вълнуваща е историята на двамата герои, защото живеят в интересни времена, които зависят и от техните действия.

Купете Млада кръв тук:
http://www.artline-store.net/product.php?ProductID=1

Няма коментари: