Онлайн книжарница

сряда, 28 май 2014 г.

Рецензия на "Полулош" от Сали Грийн


"Полулош" е едно приятно четиво за лятото. По нещо книгата ми заприлича на "Хари Потър". И в този роман има ужасяващ, могъщ и зъл магьосник от когото всички се страхуват.
Във въведението на книгата главният герой Натан е затворен в клетка. Режимът му е прост - бягане, лицеви опори и тренировки, по време на които яде бой. Той се опитва да избяга, но е възпрян чрез магия. Авторката Сали Грийн казва, че едно от произведенията, които са я вдъхновили да напише книгата е "Един ден на Иван Денисович" на Солженицин.
По-късно се разбира, че Натан е мелез - наполовина Бял магьосник и наполовина Черен. Впрочем в "Полулош" са предложени няколко вица за нечистокръвни:
"- Каква е разликата между мелеза и батута?
- Преди да се качиш на батута, си събуваш обувките."
Главният герой редовно си пати от Белите поради това, че баща му е нещо като аналог на Лорд Волдемор. Внезапно Натан решава, че иска да го изключат от училище за да не бъде тормозен. Сбива се с Конър и е заведен от г-н Тейлър в кабинета на директора. Там Натан чупи компютъра на директора; после хвърля стола на секретарката през прозореца; избягва от кабинета и отвън с падналия стол натрошава предното стъкло на колата на директора.
В книгата постепенно се изяснява, че Белите вещици и магьосници в Англия не са непременно добри. Особено техния Съвет, който постоянно издава все повече рестрикции и ограничения за Черните магьосници. Налага ги чрез своите Ловци. Обикновените хора, такива които не могат да правят магия се наричат Безцветни.
Натан се влюбва в Бялата вещица Аналис. Бива жестоко пребит от нейните роднини, а гърба му е обезобразен с френски ловджийски нож.
Диалозите в книгата са забавни и изпълнени с черен хумор:
"- Баща ми живее в САЩ. Наложи се да замине, тъй като уби баба, майката на майка ми. Беше самоотбрана, баба го нападна."
Главният герой е нисък, слаб, асоциален, до края на романа не успява да се научи да чете без да срича, но умее да се регенерира много бързо и е доста борбен.
Тази книга е едно забавно градско фентъзи, което ще вдъхнови младите читатели харесващи свръхестествени истории и мистерии.

Купете "Полулош" тук:
http://www.colibri.bg/knigi/902/sali-grijn-polulosh

Няма коментари: