Онлайн книжарница

понеделник, 16 юни 2014 г.

Рецензия на "Дневната война" от Питър В. Брет


Харесвам фентъзи романи, които са пълни с магически битки. "Дневната война" е точно такава книга. Най-приятното е, че в нея читателят може да допълни докрай знанията си за класификацията на демоните и за вълшебствата, сътворени от Питър В. Брет.
Магическата система в романа е основана на суровата енергийна магия. Допълнителна красота привнася фактът, че най-могъщите магове могат само по аурата да разпознаят настроенията на събеседника, какви чувства изпитва и най-вече дали казва истината или лъже.
"Дневната война" е в жанр епическо фентъзи. Поставям я в категория за възрастни, защото много детайлно е описана пълна кастрация на изнасилвач. Освен това има доста горещи секс сцени между Лийша и Томас. Книгата е леко ориентирана и към поджанр "сайънс фентъзи", понеже в нея са използвани думи като клетки и батерия, съответстващи към стария свят.
Главният герой Арлен става все по-могъщ и дори може да се дематериализира и да се появява на други места. Това му причинява леко неудобство в битката с един мисловен демон, но при двубой с човек си е сериозно предимство. Освен това Арлен постепенно въздига своите спътници на по-високо магическо ниво и помага на хората да организират все повече Защити, които да покрият все по-голяма площ.
Героят има характерен начин на изразяване изпълнен с прямота: "- Тъп като купчина камъни... - измърмори Арлен."
Той е най-могъщият персонаж в книгата, понеже се е хранил с демони, така както ядроните ядат хора. Освен това е свикнал да го слушат:
"- О, стига! Шамаросваш всеки, който ти се кланя и ти вика Избавителя, ама също толкова се дразниш, ако хората не рипат на всяка твоя думичка."
Сюжетната линия проследяваща приключенията на Иневера видимо е вдъхновена от "Дюн" на Ф. Хърбърт. Има леки аналогии с училището "Бин Джезърит", изобразени са доста жени, които са майстори на бойните изкуства и няколко дами, които могат да пророкуват.
Впрочем Питър В. Брет явно е доста ерудиран в областта на ръкопашния бой. Описани са няколко много специфични удара от шотокан и то такива, които се водят почти езотерични, т.е. на тях не се учат хора с малък стаж.
Любопитна новост в книгата е героят Роджър, който може да убива демони от разстояние с помощта на музика. Впрочем магическите артефакти в романа имат доста голямо значение, особено за хора, които не са силни колкото Арлен.
Не ми допадна това, че в книгата не е приложен речник, описващ многото думи измислени от автора - алагай'шарак, дама'тинги, дживах ка и т.н. Също така много пъти съм писал какво е мнението ми за четива с обем над 500 страници, така че едва ли е необходимо да се повтарям.
Това е една много добра книга, описваща оригинален свят на демони и магии и ще се хареса на всички любители на остросюжетното фентъзи.

Купете "Дневната война" тук:
http://www.colibri.bg/knigi/921/pityr-v-bret-dnevnata-vojna

Няма коментари: