Онлайн книжарница

сряда, 25 юни 2014 г.

Домът на Хадес - Рик Риърдън


За пореден път съм възхитен от умението на Ричард Ръсел "Рик" Риърдън, младши да извае и оживи герои, към които читателите не само изпитват симпатии, но и се привързват. В тази книга авторът отново ни поднася зашеметяващи приключения и ни запознава с нови митични същества. Едни от тях са керкопите - джуджета клептомани с особено чувство за хумор.
В тази връзка бих желал да отбележа, че ми е много приятно да чета книга с речник на последните страници. "Домът на Хадес" е именно такова четиво. Когато внезапно пред главните герои изскочи телкин и започна да се държи заплашително, аз не се чудих и маех какво точно е телкин, а просто проверих в речника.
Хуморът е запазена марка за Рик Риърдън. Неговото фентъзи е своеобразно и авторът винаги знае как и кога да ни разсмее:
"- Горе в палата на Хадес никой не ме вика, освен ако няма нещо да се помете. Боб, измети тези кости. Боб, измети онези души. Боб, едно зомби се взриви в столовата."
Виждате, че Александър Драганов както винаги е направил страхотен превод.
В тази книга Пърси и Анабет прекосяват живия Тартар изложени на различни опасности, побеждават в много битки, но тъй като храната в подземния свят е особена им се налага да пият лава и да ядат драконово печено. Също така осъзнават, че не винаги това, което са правили през живота си е било правилно и изпитват угризения.
Франк постепенно се развива физически и психически. Пораства на ръст, мускулите му се издуват и като цяло започва да се държи по-уверено, като истински син на Марс.
Хейзъл също демонстрира по-голяма мощ и магически способности. Всъщност в този роман на момичетата вече не им се налага да бъдат спасявани, те се справят сами.
Лио Валдес получава първата страстна целувка в живота си от богинята Калипсо.
Оръжията на Лио също са на високо ниво:
"Бе измайсторил гранати, които можеха да бълват киселина, пламъци, шрапнели и дори прясно изпечени пуканки (човек не можеше да знае дали няма да огладнее по време на битка)."
Тази книга ще докосне мислите и чувствата на читателя. Авторът за пореден път успява да съчетае по превъзходен начин история и литература, митология и приключения, действие и хумор.

Купете „Домът на Хадес” тук":
http://egmontbulgaria.com/knigi-3/drugi-romani-119/prikljuchensko-fentazi-131/geroite-na-olimp-259/4-domat-na-hades-1962.html

Няма коментари: