Онлайн книжарница

сряда, 20 август 2014 г.

Рецензия на "Срещи с животни" от Джералд Даръл


Убеден съм, че всеки човек по някое време е отглеждал куче, коте, папагали или гълъби. Лично аз бих се отнесъл с леко подозрение към хора, които имат за домашен любимец змия или пираня.
За Джералд Даръл обаче не важат никакви ограничения и той счита земното кълбо за едно гигантско кътче от Рая. В "Срещи с животни" са описани близките контакти на Даръл с всевъзможни твари - такива за които сте чували, а също и животни за чието съществуване изобщо не сте подозирали.
Писателят за пореден път демонстрира своята умела еквилибристика с езика:
"- Я се погледнете бе - дереше се той язвително. - Вижте се на какво приличате... Толкова малко мозък имате в тиквите си, че не стига и за гъста супа за дървеница..."
Възможно е някои от посетителите на моя блог да са чели "Гончетата на Бафут". В "Себастиан" от "Срещи с животни", писателят-зоолог отново описва по автентичен и неподражаем начин колоритните характер, думи и приключения на необикновена личност, не по-малко своеобразна от Фона на Бафут.
Симпатия предизвиква и черноухата мармозетка Павло, която живее осем години в дома на Даръл:
"... в къщата си все едно имахме леприкон: никой не знаеше какво ще се случи в следващия миг."
Впрочем в тази книга можете да прочетете описания на всякакви екзотични животни - птици носорози, гигантски бананояди, сцинкови гущери, якани, райски птици и много други причудливи създания. Има и цяла глава посветена на животинските ухажвания. От кървавите флиртове на тигрите, през любовните закачки на сладководните костенурки, привърженици на школата "бий ги да те обичат", та чак до хипнотичните свалки на определен вид паяци, при които мъжкият омотава женската в буквалния смисъл на думата.
Бих могъл да кажа, че Джералд Даръл е един от най-известните зоолози на двадесети век и със сигурност е най-симпатичният. Освен пословичната си доброта, надминаваща всякакви предели, писателят-анималист притежава и безгранична смелост:
"- Остави го тоя - захили се с леко презрение Мактутъл. - Ставало му лошо като те гледа. То наистина човек трябва да е бая куражлия да те наблюдава как се бореше там долу с всички онези гадни влечуги."

Купете "Срещи с животни" тук:
http://www.colibri.bg/knigi/927/dzherald-daryl-sreshti-s-zhivotni

Няма коментари: