Онлайн книжарница

четвъртък, 7 август 2014 г.

Рецензия на "Рейн-сан: Гробище за спомени" от Бари Айслър


"Правителството, корпорациите, якудза - всички те са различни крайници на едно и също тяло."
За един млад човек, оживял във войната на САЩ с Виетнам това страшно тяло на корупцията е непознато.
Но Рейн се научава в тази война само да убива, и когато се озовава в цивилния живот не знае как да си изкарва прехраната.
Неговият полуазиатски произход привлича погледа на ЦРУ, на корумпираните чиновници, които се занимават с най-долната дейност - да подкупват японски служители на всички правителствени нива, за да печелят американски компании обществени поръчки. Какви пари се разиграват в тази мръсна игра не се знае, но щом ЦРУ се занимава с доставка на подкупите, а всеки провал е равен на смърт, може само да се гадае за точната сума.
Рейн е млад, неориентиран и в началото приема пренасянето на сакове като честен начин за препитание. Войната е приключила, той е убивал, но в неговите спомени тези убийства са били нормални, защото са се случили в открити боеве.
Ситуацията в Япония обаче е коренно различна, срещу него са силни безжалостни килъри, опитни мафиоти. Младият човек не иска да умножава своите спомени за гробове, но когато се касае до неговото оцеляване, а по-късно и за съдбата на Саяка, той възобновява хищническия си инстинкт за оцеляване - ако не убиеш, ще бъдеш убит.
Рейн открива, че в джунглата по-лесно се воюва, имаш по-голям шанс да оцелееш. Сред хората в града, сред замесените политици, животът му е в постоянна опасност. Престъпниците на якудза, които получават пари от ЦРУ са готови на всичко.
Рейн приема предизвикателството и на японската мафия, и на корумпираните американци и убива всеки, който се кани да го прецака, да го унищожи. Особено изобретателен е, когато усеща, че и Саяка може да пострада заради него. Сърцето на този млад мъж се разкрива, когато се влюбва в девойката-инвалид. Рейн се абстрахира от това, че тя е без крака, той се влюбва в лицето и, в душата и. Но за да не пострада момичето, той и дава пари, изпраща я в Америка, където тя преуспява, а той остава с болката от загубената любов.
Възхитителна е находчивостта на Рейн да разпознае лошия и да го убие. Неговото оцеляване убеждава читателя, че човек сам си е господар на съдбата.
Рейн си задава въпроса лоши ли са неговите убийства, но спомените му от гробища пазят имената на убийци, които е трябвало да бъдат убити.

Купете "Рейн-сан: Гробище за спомени" тук:
http://www.bard.bg/book/?id=1811

Няма коментари: