Онлайн книжарница

четвъртък, 11 септември 2014 г.

Рецензия на "Заслепяващият нож" от Брент Уийкс


Винаги е интересно, когато добър човек е принуден от глупави или зли хора да реагира по непривичен за него начин. Кип Гайл е приет да се обучава за черногвардеец. Той се подценява и се счита за дебел, нескопосан и тромав. Кавгаджията Елио решава да тормози Кип. Той подценява факта, че Кип е Гайл. Освен това не знае, че е убивал хора въпреки невръстната си възраст.
Кип счупва ръката на Елио на три места. И постепенно започват да го наричат Трошача.
В "Заслепяващият нож" Брент Уийкс разгръща своя талант с пълна сила. Става въпрос за една от най-добрите книги в жанр фентъзи, която някога сте чели. Авторът е сериозно повлиян от Роджър Зелазни. В това четиво има вълшебни колоди карти, макар и с различни функции от тези в "Хрониките на Амбър". Също така на няколко пъти е употребено прозвището Господарят на Светлината, което също е вид препратка към най-великата творба на Зелазни.
Но Брент Уийкс е оригинален и своеобразен автор, който поставя многопластови послания зад зашеметяващото действие и ослепителните магии:
"Колкото и да е объркан един мъж, най-висшето му призвание понякога е просто да стои и да прегърне."
Гавин Гайл е чаровен и могъщ както винаги. Но започва да губи част от зрението си. Освен това (след като е жестоко обиден) извършва неконтролируеми действия, които подронват обаянието и авторитета му. Все пак преследването с морския демон е една от най-вълнуващите и кинематично описани сцени от книгата. Гавин също така успява да защити Бялата от убиец въпреки намаляващите си способности.
В книгата са въведени няколко нови и интересни магически артефакта, които ще грабнат вниманието на читателя. Едно от тях са наметала, които причиняват невидимост и ви крият от зрението почти на всички. Почти.
Впрочем на описанието на магическата система са посветени цели страници. За мен тя е най-добре нарисуваната и развита магьосническа система във фентъзи роман. Авторът дори е използвал секретна информация за технологията на милиметровите вълни.
Това, което не ми допадна са допълнителните сюжетни линии. Те видимо са създадени за да ракрият в пълна степен светлината на Цветният свят. Лично мен тези сюжетни линии ме отвличаха от приключенията на Кип и Лорд Призмата.
Брент Уийкс е писател, който борави с езика по невероятен начин. Някои от неговите сравнения са толкова цветисти и описателни, че остават в паметта дълго след като бъдат прочетени:
"Магията ме изнервя като девствено момиче в бардак, но понякога дори Топчията не може да получи каквото поиска."
Няма грамотен човек, който да не е чел или чувал за най-известният английски драматург Уилям Шекспир. Той е използвал образи от митологията като Оберон и Титания. Неговите творби са много значими и са известни от векове. Но те са предимно пиеси.
Ако Уилям Шекспир беше наш съвременник и пишеше романи в жанр епично фентъзи щеше да го прави като Брент Уийкс.

Купете "Заслепяващият нож" тук:
http://www.bard.bg/book/?id=1836

Няма коментари: