Онлайн книжарница

четвъртък, 18 септември 2014 г.

Рецензия на "Фор" от Вероника Рот


По мое лично мнение разказите на Вероника Рот са по-добри и по-синтезирани от нейните романи. Кратките истории в тази книга са разказани в първо лице от Тобиас Итън. Много добре са разкрити характера на главния герой, неговите действия, мисли и чувства, а също и неговите страхове. А какви са страховете на човек, който е на път да бъде приет в кастата на Безстрашните?
В началото на книгата Тобиас все още е Аскет и е тормозен от баща си. Предстои му Изборна церемония, на която всеки избира своята каста. Тобиас избира кастата на Безстрашните и е подложен на симулация чрез инжектиране на серум за да се установи колко страхове има. Рекордът досега е седем или осем страха. Тобиас се страхува само от четири неща! И така получава прозвището си.
Първият разказ е с изключително силен финал и ще достави удоволствие, но също така и ще мотивира много от читателите.
Сборникът е ориентиран към постапокалиптичната и биологичната фантастика но в някои от разказите има и чист киберпънк. Впрочем по-запалените почитатели на жанра НФ ще открият препратки както към "Прекрасният нов свят" на О. Хъксли, така и към култовия филм "Матрицата".
Тобиас не е типичният мускулест и огромен герой. А някои от мислите му заслужават адмирации и по-сериозно осъзнаване:
"С приглушени гласове Аскетите казват, че проблемите на много от Ерудитите е тяхното себелюбие. Но аз си мисля, че е арогантността им и гордостта, произтичаща от знанието на много неща, които са неизвестни за околните."
Едно от най-забавните неща в сборника е как Безстрашните отправят различни предизвикателства един към друг. Те са весели, изискващи храброст или дори лека доза идиотизъм. Примерно да отидеш в библиотеката на Ерудитите, докато всички учат и да изкрещиш нещо неприлично; да се татуираш; или да скочиш от много високо.
Авторката пълноценно успява да разкрие цял нов свят, но и да ни покаже психиката на различните герои:
"Не ми изглежда правилно да насилвам хората да бъдат уязвими, дори и когато не са ми симпатични."
Последните няколко разказа са изключително кратки и добавят допълнителни щрихи в отношенията между Тобиас и Трис.

Купете "ФОР" тук:
http://egmontbulgaria.com/knigi-3/drugi-romani-119/antiutopii-278/divergenti-283/for-2289.html

Няма коментари: