Онлайн книжарница

петък, 17 октомври 2014 г.

Коучинг с НЛП - Джоузеф О’Конър и Андреа Лейджис


Думата "коуч" може да се преведе на български по около една дузина начини, но може би най-често сме свикнали да я чуваме в американските филми като жаргонно обръщение на спортист към треньор: "тренер". Преди доста години няколко човека се замислили дали най-добрите атлети са на върха именно, защото си имат коуч. И дали коучинга може да се приложи и извън спорта?
В средата на 70-те години на миналия век Джон Гриндер, професор по лингвистика и Ричард Бандлър, професор по психология са създали НЛП. НЛП е абревиатура на Неврология, Лингвистика и Програмиране.
Моделите на невролингвистичното програмиране могат да бъдат преподавани на други хора, така че да постигнат това, което пожелаят.
Казано по-простичко тази книга е учебник по положително мислене. Това четиво ни учи как чрез серия малки решения да променим живота си по един изцяло позитивен начин. Едно от нещата, които трябва да направим за да бъдем успешни е да си поставяме цели:
"Целите са мечти с крака - те отиват някъде."
Коучингът може да се специализира в пет области: бизнес коучинг, коучинг на ниво изпълнителен директор, кариерен коучинг, лайф коучинг, спортен коучинг.
Интересно е как двамата автори боравят с думите. В тази книга рапорт е разбирателство, връзка на взаимно уважение и въздействие.
Вътрешна екология - как различните мисли и чувства на човека се свързват за да са в съответсвие или несъответствие.
За мен беше интересно да науча, че в португалския език има две думи за глагола "съм". Едната е за нещо временно, отнасящо се до състояние на ума и тялото - estar. Глаголът ser обаче е за нещо, което е постоянно.
"Превърнете във временно всяко отрицателно вярване."
"Превърнете в постоянно всяко положително вярване."
Коучингът използва и визуализацията, така характерна за положителното мислене. Освен това ви съдейства да си изготвите определени структури, които да ви напомнят за целите, ценностите и вашата визия за бъдещето.
Това четиво може да ви помогне да излезете от рутината на ежедневието, да преосмислите живота си и да решите дали при евентуална промяна да съжалявате за нещо от старото, или ще се възползвате от предимството на новото:
"Ако искате да разберете - действайте."
Купете "Коучинг с НЛП" тук:
http://www.colibri.bg/knigi/717/dzhouzef-okonyr-andrea-lejdzhis-kouching-s-nlp

Няма коментари: