Онлайн книжарница

понеделник, 27 октомври 2014 г.

Рецензия на "Острието на Тишал" от Матю Удринг Стоувър


Чели ли сте "Рамбо" от Дейвид Морел? Главният герой в "Острието на Тишал" донякъде прилича на него. Само, че Рамбо е трениран, обучен, превърнат в машина за убиване и едва тогава е изпратен на бойното поле. Докато Хари Майкълсън от осемгодишен е започнал да се бие до смърт просто за да оцелее.
Марк Вило от кастата на Бизнесмените е забелязал вроденият талант на Хари да оцелява и най-вече да се наслаждава, когато наранява противниците си по време на схватка. Вило поема разходите по обучението на Майкълсън в Консерваторията на Студията. Крайната цел е Хари да бъде изпратен като Актьор в Отвъдие - планета на вълшебства и магии. За съжаление въпреки невероятните си бойни умения, Хари е неспособен да прави заклинания. Тогава към него е прикрепен за наставник Крис Хансен, първенецът на потока по магия...
Както вече писах в рецензията на „Героите умират“, том първи, поредицата е в жанр епично "сайънс фентъзи". Сега уверено бих могъл да добавя, че романът попада в поджанровете "киберпънк" и "аниутопия".
Невероятно впечатление ми направи своеобразната ерудираност на автора и неговите дълбоки познания относно приказната фантастика. Първите няколко реда от книгата са посвещение на много велики автори, сред които Роджър, Фриц, и двамата Боб (Робърт А. и Робърт Е.). Понеже не всеки, който посещава блога ми е експерт в научната фантастика, мисля че е редно да поясня, че става въпрос за Роджър Зелазни, Фриц Лейбър, Робърт Енсън Хайнлайн и Робърт Ървин Хауърд.
Лично аз открих и сериозно влияние на Алфред Бестър, по-специално на неговото произведение "Тигър! Тигър!"
Ето защо бих желал да ви предложа следния цитат:
"Гол, плешив, обгърнат в пламъци, той крачеше по пурпурния килим към входа, оставяйки след себе си пламтящи отпечатъци."
Романът определено е за възрастни. Описано е изнасилване, при което злодеят отхапва гърдата на жертвата; а също така и изгаряне на жив човек, чиито вътрешности се пръсват от високата температура.
Главният герой Хари Майкълсън е изключително привлекателен с абсолютната си непримиримост. Дори когато няма никакъв начин да спечели, стъпкан е в калта и мръсотията и е изправен пред превъзхождащ го противник, Хари намира сили само и единствено в своето отчаяние. И създава три правила:
"Първо правило: който ми се прави на отворен, ще умре.
Второ правило: важи само моята дума.
Трето правило: ако се правите на отворени на приятелите ми, все едно се правите на отворени на мен. Ако имате колебания, вижте първо правило."
Няма читател на фентъзи, който да не си е представял как би изглеждала битка между съвременна пехота и армия от магьосници и рицари. Матю Удринг Стоувър ни предлага и такава необикновена схватка, изобразена по един приказно-кинематичен начин.

Купете "Острието на Тишал" тук:
http://www.colibri.bg/knigi/1084/matyu-udring-stouvyr-ostrieto-na-tishal

Няма коментари: