Онлайн книжарница

вторник, 18 ноември 2014 г.

Копринената буба - Робърт Галбрейт


Дж. К. Роулинг уверено следва и развива традициите на английския криминален роман, създадени от сър Артър Игнейшъс Конан Дойл и Агата Кристи. Също като Шерлок Холмс и Еркюл Поаро, и героят на Роулинг винаги е една крачка пред полицията. И пръв разрешава и най-заплетените случаи.
В „Копринената буба“ срещаме добре познатият ни от „Зовът на кукувицата“ детектив Корморан Страйк. Корморан е на 36 години, без един глезен, умен, решителен и неотстъпчив. Вече е сравнително популярен след успешното разрешаване на случая "Лула Ландри", но продължава да работи по осем-девет часа седем дни в седмицата. Впрочем внимателният читател може да открие известно послание в характера на този герой. И то е, че инвалидите и непълноценните физически хора никога не трябва да се отказват, а винаги да продължават напред, с каквото и да са се захванали. По този начин скоро ще успеят да изпреварят абсолютно всеки.
Авторката познава из основи света на писателите и го иронизира по своя своеобразен начин:
- Не можем всички да бъдем литературни гении. - укорно изрече Робин.
- И слава богу след всичко, което чувам за тях."
Още в началото на книгата Страйк успява да намери доказателства за укрити данъци от лорд, който непрекъснато пледира срещу корпоративната алчност. По-късно детективът е силно раздразнен от арогантността на богат клиент. В същото време в офиса му влиза неугледно облечена жена, която го моли да потърси съпруга и. Типично по донкихотовски, Корморан напъжда самодоволния богаташ и поема разследването възложено му от Лионора Куин.
Роулинг използва характерния недоизказан британски хумор за да опише първата среща между Корморан Страйк и Матю, годеник на неговата секретарка Робин. Въпреки официалният стил на разговора, Корморан успява да покаже на Матю, че го счита за лигав, превзет женчо. Годеникът пък демонстрира, че смята Страйк за грамаден и грозен грубиян.
Корморан открива трупа на писателя Оуен Куин. Убийството е особено жестоко, а част от телесните части на жертвата липсват. Детективът осъзнава, че ключ към намирането на убиеца ще бъде новата книга на Куин - "Bombyx Mori"(Копринената буба). Дали Корморан ще успее да се добере до ръкописа на това фантастично, сюрреалистично, жестоко и злепоставящо четиво? Ще разобличи ли тайнствената фигура, която на два пъти вече го напада с нож?
Авторката умее да плаши, да ни увлича, но също така и да ни забавлява:
"- Писателите са различни - добави Уолдгрейв. - Не съм срещал някой, дето да е поне малко добър и да не е чалнат."
Според някои слухове Дж. К. Роулинг е единствената писателка-милиардерка. След прочитането на тази книга съм напълно убеден в това.

Купете „Копринената буба“ тук:
http://www.colibri.bg/knigi/1085/robyrt-galbrejt-koprinenata-buba

Няма коментари: