Онлайн книжарница

събота, 6 декември 2014 г.

Рецензия на ''Степени на свобода'' от Саймън Мордън


Самуил Петрович е един от шестимата най-умни човеци на планетата. Освен това е и най-добре ругаещият. Петрович с еднаква лекота може да използва както генератор на сингуларност, така и думи твърде неподходящи за изискана аудитория.
Самуил се опитва да извади на бял свят погребан изкуствен интелект на име Майкъл. От Конгрегацията на Доктрината на вярата са загрижени дали Майкъл има душа и изпращат отец Джон да проучи въпроса.
Тук почувствах влияние на Робърт Силвърбърг. Най-награждаваният разказ на Силвърбърг се нарича "Добри вести от Ватикана" и в него се разказва за робот, който е провъзгласен за папа.
При Саймън Мордън обаче нещата са много по-различни, въпреки че и той сериозно използва похвата Deus ex machina и в буквалния, и в преносния смисъл.
Петрович открива мъртъв армагедонист и самоделна бомба, която може би е ядрена. Внезапно група от шестима непознати атакуват Самуил и отвличат бомбата.
Петрович е наистина възхитителен образ - един саможертвен герой, идеалист, който отказва да бъде съблазнен от властта и славата. Самуил разбира колко много степени на свобода трябва да премине, за да постигне целта си да живее свободно или да умре.
Интересно в книгата е, че има много женски образи, обкръжаващи главния герой и всички те го обичат и защитават:
"Досега нито веднъж не го беше попитала какво прави и той осъзна, че това не е от безразличие, а израз на доверие, което не можеше да се купи с пари."
Авторът прави много добро съчетание от драма, екшън и комедия в този роман.
Американците и особено техният президент Макензи са лошите в книгата. Те нанасят сериозен удар на Свободната Зона.
Но Петрович има на своя страна толкова развит ИИ, че Ватиканът се кани да го обяви за жив. Освен това притежава и специална компютърна програма с наистина нихилистично име. Самуил определено знае как да действа:
"- Ами какво да ви кажа. От една страна, може да засичате стотици ракети и хиляди бойни глави, които са се насочили право към вас. От друга страна, може да виждате онова, което искаме да видите."
Героят на Мордън до известна степен е антигерой и точно това прави характера му неустоимо привлекателен за читателите:
" - Не ти вярвам. Ти може да произведеш гняв по същия начин, както произвеждаш електричество - от нищо."
Купете "Степени на свобода" тук:
http://www.colibri.bg/knigi/1100/sajmyn-mordyn-stepeni-na-svoboda

Няма коментари: