Онлайн книжарница

понеделник, 16 февруари 2015 г.

Ревю на "Правдата на Торен" от Ан Леки


"1000110 майката! И на теб. И на теб. И на теб. Нищо не знаете. Нищо. Въобще."
Робърт Силвърбърг
В историята "Всичко върви гладко" на Робърт Силвърбърг, разказът се води в първо лице от компютър. Ан Леки е доразвила тази идея неимоверно, като главният герой/героиня в нейния роман е бивш транспортен войскови космически кораб.
Деветдесет и девет процента от съществителните имена в "Правдата на Торен" са в изопачен женски род. Самият герой/героиня почти не долавя разликата в половете:
"- Мери си приказките, граждана - смъмрих я аз. - Бих могла да ти задам същия въпрос, между другото."
В началото на книгата Брек намира Сейварден Вендаай да лежи гол/гола на снега при минус петнайсет градуса. Тя е бивша офицера - младша лейтенанта, повишена по-късно в капитана. Брек и купува хипотермичен комплект и я спасява от замръзване.
Следва кратка ретроспекция, чрез която Ан Леки ни запознава с видовете космически кораби и завладяването на град Орс при анексирането на планетата Шис'урна.
Чрез диалог е разкрита политиката на радчаите да превръщат част от населението на подчинените раси във "второстепенни сегменти", което според върховната жреца на шис'урнианите означава "ходещи мъртъвци" и "роби на корабните компютри".
В тази връзка бих желал да отбележа, че авторката е подходила новаторски и е измислила интересни религии.
Брек мечтае за отмъщение и иска да убие лордата на Радч, чието име е Анаандер Мианаай.
Интересна е възможността за броня, която може да се активира мисловно. Иронично и забавно е, че най-разпространеният наркотик се нарича кеф.
Тази книга е силно интелектуална. Тя ни показва военни и политически интриги. Разглежда философски теми и въпроси свързани с технологиите и цивилизациите.
Ан Леки вероятно е била вдъхновена от Некромонгърите от филма „Хрониките на Ридик” и от творбите на писатели като Франк Хърбърт, Самюъл Дилейни и Урсула Ле Гуин.
Авторката е използвала възможностите на научната фантастика, за да промени всички правила свързани с писането.
Ан Леки ни демонстрира един хипотетичен образ, аналог на Римската Империя след стотици хиляди години завладяване на Космоса.

Купете "Правдата на Торен" тук:
http://www.bard.bg/book/?id=1877

Няма коментари: