Онлайн книжарница

четвъртък, 7 май 2015 г.

Ревю на „Вождът” от Моника Маккарти


Ако Моника Маккарти е искала да накара читателя да се вълнува, да чете на един дъх нейната книга, значи е успяла, защото на фона на сурови, страшни събития, авторката извисява образа на една влюбена жена заложила на любовта, а не на насилието като движеща сила на човешкото съществуване. Съдбата на Шотландия е в епицентъра на събитията, но любовта е по-интригуваща. Защото Маккарти ни запознава с образа на дама, която успява да заслужи уважение и обич всред дивите, груби мъже, които непрекъснато воюват. Бойци, които са готови да умрат за независимостта на своята родина. Според тях жената е длъжна да ражда и да мълчи, да яде бой от баща си, от мъжа си и да мълчи, защото е жена.
Но Кристина Фрейзър не иска, не може да бъде една безлична, безропотна съпруга. Тя е готова да стане монахиня за да избяга от бруталния си баща, но когато среща Тор, нещо в нея се отприщва. Кристина се влюбва истински, силно и решава или да получи подобаваща любов от мъжа си, или пак да отиде в манастир.
В тези диви, мъжки времена една умна, красива жена решава да се бори за своите чувства.
"Дългът. Кланът. Войната. Тези неща бяха на първо място за него."
Това са приоритетите на Тор, но Кристина не мисли така. Тя смята, че човек трябва преди всичко да обича, да е влюбен. Другите неща също са важни, но може ли човек да живее без любов? Младата жена усеща, че трябва да събуди най-човешките чувства на своя съпруг, без да му пречи да изпълни дълга си към своя клан и към своята родина. Трогателна е Кристина, която очаква всяка милувка на Тор, щастлива е когато е в неговите прегръдки, но усеща, че мисълта му блуждае, и той се опитва да крие от нея своите идеи и занимания. Фрейзър помни шамарите на баща си, но от Тор не е получила и най-лек плесник, усеща, че той просто се страхува да я обикне силно и откровено.
Колкото по-голяма е една любов, толкова по-тежка е и нейната загуба и Тор не иска да преживее още веднъж разруха на семейството. Той е вождът, но Кристина се оказва по-силна по характер от него и тя му показва, че го обича, но и че е готова да жертва тази любов, щом не е взаимна, силна, изпепеляваща. Тор постепенно отстъпва, открива, че тази жена, която е получил чрез сделка е неговата голяма любов, тя му липсва, когато подготвя своите воини за предстоящите боеве. Когато Вождът открива, че Кристина е пленена, всичко в него пламва, готов е да се жертва, но да я спаси. Защото тя вече е всичко, не просто жена, а любима - част от сърцето и ума му.
В тези диви времена боевете са нещо велико, но за Тор по важна е силната, изгаряща любов. А Кристина е щастлива, защото:
"... разбра, че е намерила съпруг, по-добър от рицаря в мечтите си. Бе намерила своя планинец, който изпиваше сърцето и, и когото щеше да обича до края на дните си."
Купете „Вождът" тук:
http://egmontbulgaria.com/knigi-3/img-src-http-staticegmontbulgariacom-uopng-align-center-border-0-romantichni-romani-376/img-src-http-staticegmontbulgariacom-uoispng-align-center-border-0-nbsp-nbsp-istoricheska-romantika-400/1-vozhdat-2470.html

Няма коментари: