Онлайн книжарница

четвъртък, 18 юни 2015 г.

Ревю на "Пътят на скелета" от Вал Макдърмид


Още в първите няколко страници авторката ни среща с приятен и атлетичен възрастен човек. Той доволно изпива чаша "Метакса" на критското пристанище Ханя. След това достолепният мъж се отправя към жилището си. Човекът е сравнително бдителен и силен, но някой го изненадва точно, когато влиза в апартамента си. И му прерязва гърлото.
С това внезапно и зловещо убийство започва заплетеният трилър "Пътят на скелета". Тази книга ни разказва за различни неща - от етническо напрежение и национален геноцид до индивидуално човешко предателство. Авторката ни описва съдебномедицински аспекти с големи подробности, но нейният обширен поглед върху полицейските методи ни най-малко не забавя развитието на сюжета.
На покрива на сграда в Единбург случайно е намерен човешки скелет. Разследването е поверено на Карен Пири, шефка на ОИР (Отдел за исторически разследвания), който на жаргон се нарича Отдел за студени досиета.
Между другото малка част от сцените в "Пътят на скелета" леко ми заприличаха на много динамичен роман на друг британски автор, а именно - "Свят по покривите" от Кристофър Фаулър.
По мое лично мнение, въпреки, че „Желязната завеса“ и "Студената война" вече не съществуват, авторката (политкоректно) продължава да недолюбва държавите от бившия Източен блок. Все пак ме поласка това, че в един от диалозите, нашият футболист Димитър Бербатов бе бегло упоменат като пример за неординарна красота.
От друга страна Вал Макдърмид ми се издигна в очите, поради простата причина, че е добре запозната с известни понятия и имена от света на научната фантастика. Има няколко добри шегички във връзка с клингоните. Също така една от основните героини в книгата - Теса Миноуг е наричана понякога "Елън Рипли" от генерал Димитър Петрович.
Някъде съществува човек, изпреварващ официалното правосъдие. Единайсет души, разследвани от Международния трибунал са били убити мистериозно през последните осем години. Злодеянията продължават. Убиецът трябва да бъде заловен.
Дори има основен заподозрян. Но в тази динамична, изпълнена с напрежение и неочаквани обрати книга, не всичко е такова каквото изглежда...

Купете "Пътят на скелета" тук:
http://ednorog.com/products/product-19

Няма коментари: