Онлайн книжарница

петък, 6 ноември 2015 г.

Ревю на "Батман Аполо"от Виктор Пелевин


Този роман е мастит и елитарен, изпълнен с философско-конспиративни интриги. Пелевин е майстор на гротеската и вплита сарказъм и ироничен хумор в своето произведение. Метафорите на автора са доста сложни и иносказателни. Това е един роман-притча за руското ежедневие, политика и бит.
Вампирите на Пелевин са по-различни от останалите носфератуси в литературата. Авторът е изградил изцяло нова митология относно тези същества. Историята на Пелевин включва вече съществуващи думи, на които авторът е придал абсолютно ново значение. Става въпрос за слова като хамлети, халдеи, лимбо и много други.
Действието е разказано в първо лице от вампира Рама Втори. Той се обучава в замъка на граф Дракула, заедно с американката Софи и трима французи.
Според него основният девиз на вампирите е:
"Към тъмнината, назад и надолу!"
Пелевин отдава почит на култови филми и фигури от фантастичния жанр. Спомената е планетата Корусант от Междузвездни войни, Ктхулу на Хауърд Лъвкрафт и разбира се - граф Дракула.
В книгата има много будизъм и философия, поднесени в леко саркастичен стил.
Между другото авторът доста умело успява да критикува едновременно руския политически елит и олигархия, но също така и опозицията:
"Господа депутати, разглеждайте тези препарати като набор от химични страпони, ако така ще ви е по-лесно да разберете!"
От време на време в книгата се срещат откровени цинизми, достойни за Самуел Петрович от "Теории за пòлета".
Но също така присъстват и много палави закачки относно противоречията между половете:
"На жената винаги и е нужна висша морална причина, за да си разтвори краката. Според мен това си е биология... Слушай, следващият път дай да го направим в ковчега, а?"
Книгата е силно метафизична и разглежда действията в нашият и другият, почти недостъпен за сетивата ни свят.
Този роман представлява една опасна комбинация, вдъхновена от езотериката на Вадим Зеланд, научните теории на Игор Прокопенко и метафизиката на Брам Стоукър.

Купете "Батман Аполо" тук:
http://www.colibri.bg/knigi/1218/viktor-pelevin-batman-apolo

Няма коментари: