Онлайн книжарница

неделя, 24 април 2016 г.

Ревю на „Порода убиец” от Крис Холм


Преди около 20 години написах разказ, наречен "Изповед". Той беше публикуван в сп. "Капитал Лайт", сборника "Ласката на мрака" и дори бе отпечатан на руски език в сп. "Искатель". В него се разказваше за наемен убиец и свещеник с особено чувство за справедливост.
Главният герой в книгата „Порода убиец” също има своеобразно чувство за справедливост. Той е наемен убиец, който убива други наемни убийци. Хареса ми психологическата обосновка на характера на главния герой Майкъл Хендрикс. Той е професионално обучена военна машина за убиване, която е връхлетяна от съкрушаващо чувство за вина. В един момент от живота си Хендрикс решава да екзекутира хора, които счита за лоши и да закриля човеци, които смята за добри.
Според мен Крис Холм се е учил от Дейвид Морел - автора на "Рамбо". Холм, също като Морел е склонен да използва къси изречения, които постепенно намаляват до една дума. Това синтезира повествованието и носи огромна доза напрежение. Освен това, авторът умее да пише красиви и достоверни описания, подобно на Реймънд Чандлър.
Книгата започва с брутален и много точен снайперски изстрел. Оказва се обаче, че това покушение е извършено не за друго, а за да спаси сравнително невинен човешки живот.
Авторът пише невероятни диалози. Агентите на ФБР се изразяват доста книжовно. Но наемните убийци говорят по друг, коренно различен начин:
"- Имаш късмет, че съм на работа, дъртако, иначе щях да натъпча тая шибана кукла в гърлото ти, така че да трябва да си стискаш задника, за да си мърда устата."
Според мен влияние върху творчеството на Крис Холм са оказали и творбите на Родърик Торп, автор на "Умирай трудно". Действията на всички наемни убийци в книгата, неизбежно пораждат у читателя мисълта: "Какво ли му минава през ума на човек, осакатяващ себеподобните си по този начин?"
Самият роман е доста сложен. Той разглежда системите за предаване на послания на мафиите с различни националности. Засяга начините на действие на различните наемни убийци. И най-вече описва гнева на нелегалните организации, когато техните машини за убиване биват ликвидирани.
Впрочем лишаването от живот е разгледано не само натуралистично, но и философски:
"- Добър въпрос -съгласи се Гарфийлд. - И все пак не е много сигурно. Може да убива времето, докато дойде време за убиване."
Според мен Крис Холм е новият Дейвид Морел. Аз съм абсолютно убеден, че всяка нова книга на Холм ще оглавява класациите в раздел "Трилър" на Амазон.

Купете „Порода убиец” тук:
http://www.bard.bg/book/?id=2039

Няма коментари: