Онлайн книжарница

неделя, 29 януари 2017 г.

Ревю на "От дълбините на времето" от Рьоне Баржавел


Има френски писател на фантастика, които може да пише сайънс фентъзи с мащабите и умението на Роджър Зелазни. Става въпрос за Пиер Барбе и неговото произведение "Какво сънуват псиборгите". С изненада открих, че освен Жул Верн има и автор от по-новото поколение, който може да пише научна фантастика в най-чистия и вид, и то с пацифизъм и въображение по нищо неотстъпващи на гения на Клифърд Саймък.
"От дълбините на времето" от Рьоне Баржавел започва с откритие. Френска експедиция изследва подледников пласт в Антарктида, на няколко стотин километра от Южния полюс. Внезапно свръхмодерният им георадар открива нещо необичайно на дълбочина около километър. Вълнообразните линии на радара показват руини, а в тях има и ултразвуков предавател, който излъчва сигнал. Находките са на 900 000 хиляди години и теоретично не би трябвало да съществуват.
Много е приятно, когато една книга е приятна, завладяваща въображението и освен това има големи художествени дойстонства.
Авторът ни рисува цели цивилизации, живеещи в свят равнозначен на утопия. Различни социaлни модели, различни технологии - личи си, че Рьоне Баржавел се е учил не от кой да е, а от един основателите на съвременната научна фантастика - Жул Верн. Баржавел използва ретроспекция за да ни разкаже технологично-романтична красива история. За съжаление повествованието полека-лека започва да се превръща в апокалиптична антиутопия.
Авторът, подобно на Клифърд Саймък умее да рисува предстоящи картини, способни да променят целия живот на човечеството в глобален мащаб:
"Край на убийствените конфликти за суровини, край на петролните войни, край на борбата за плодородна земя. Всичкото щеше да даде всичко, благодарение на уравнението на Зоран."
Но действието в книгата се развива в разгара на Студената война. Дали Великите сили ще допуснат на земята да има благоденствие и пълно равновесие?
Финалът на книгата е много силен. Според френският автор има едно нещо, което може напълно и изцяло да завладее целия свят. И това е желанието за мир във всички хора.

Купете "От дълбините на времето" от Рьоне Баржавел тук:
http://www.colibri.bg/knigi/1382/ryone-barzhavel-ot-dylbinite-na-vremeto

Няма коментари: